«Кожен споживач повинен бути забезпечений приладом обліку», — Олександр Омельчук

У департаменті енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради відбулася нарада з обговорення проблемних питань щодо застосування Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», участь у якій взяли заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук, заступник директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Андрій Слободяник, керівництво МКП «Миколаївводоканал», ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», Миколаївської ТЕЦ та представники департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

Як повідомив під час наради заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук, Верховна Рада України у червні прийняла Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», відповідно до якого усі будівлі мають бути оснащені будинковими лічильниками опалення та водопостачання.

Стаття 3 закону передбачає, що встановлення вузла комерційного обліку (загальнобудинкового) ініціює оператор зовнішніх інженерних мереж (у більшості випадків він же є і виконавцем комунальної послуги). Оператор не менш як за два місяці зобов’язаний попередити співвласників багатоквартирного будинку про свій намір встановити вузол комерційного обліку та вартість такого вузла. Якщо співвласники не хочуть встановлювати такий вузол обліку самостійно, оператор встановлює його, а відповідні витрати стягує зі співвласників у відповідній конкретній будівлі у вигляді внеску за встановлення вузла комерційного обліку, який розстрочується на 5 років.

«Ми повинні зрозуміти, які саме дії повинен виконувати оператор зовнішніх інженерних мереж та хто за це платитиме», – розповів Олександр Омельчук.

Як розповів Олег Литвинюк, оснащення вузлами комерційного обліку будівель, що на день набрання чинності Законом були приєднані до зовнішніх інженерних мереж і не були оснащені такими вузлами обліку, зобов’язаний здійснити оператор зовнішніх інженерних мереж.

Саме тут криється болюче питання – хто візьме на себе цю функцію.

«Власник зовнішніх інженерних мереж, а в разі, якщо зовнішні інженерні мережі використовуються іншою, ніж власник, особою або є безхазяйними – особа, якій такі мережі власником передано у користування (управління, господарське відання, оренду, концесію) або яка здійснює фактичне користування такими мережами для транспортування відповідно теплової енергії, гарячої води, питної води», – процитував Закон представник МКП «Миколаївводоканал» і заявив, що виконувати функцію постачання і, одночасно, контролю, підприємство не має права.

Фактично, питання можна вирішити у два способи:

  1. Створити комунальне підприємство, яке візьме на себе функцію контролю за приладами обліку;

  2. Погодити оператора, виходячи з того, кому територіально належать тепло- чи водомережі.

«Кожен споживач повинен бути забезпечений приладом обліку. Тому я, як заступник міського голови, буду ініціювати обговорення питання на комісії  з питань промисловості, транспорту, енергозбереження, зв’язку, сфери послуг, підприємництва та торгівлі, адже воно потребує негайного вирішення», – підсумував Олександр Омельчук.