Енергоаудит на колесах: у Миколаєві презентували пересувну лабораторію

24 лютого у Миколаєві презентували електромобіль «Nissan E-NV200», придбаний комунальним підприємством Миколаївської міської ради «Інститут соціально-економічного розвитку міста» в рамках реалізації програми «Теплий Миколаїв».

Як розповів заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук, тепер у міста з’явилася можливість здешевшання проведення енергоаудитів для ОСББ.

 

«Коли у минулому році планувалося поповнення уставного фонду комунального підприємства, тоді і враховувалися всі ці витрати на придбання необхідного обладнання. Це обладнання досить важке і має ряд характеристик, які не передбачають, що його можна носити із собою чи перевозити у громадському транспорті. Тому було вирішено придбати для таких цілей електромобіль. Ця пересувна лабораторія насичена всім необхідним обладнанням для того, щоб проводити енергоаудити. КП «Інститут соціально-економічного розвитку міста» в якості міської структури надаватиме послуги разом з організацією «Енерго-сервіс». Минулорічний досвід кооперації в виконанні енергоаудитів показав, що така послуга користується попитом, а можливість використовувати міське обладнання здешевить вартість енергоаудитів для ОСББ, — розповів Олександр Омельчук.

 

За словами виконуючого обов’язки директора КП «Інститут соціально-економічного розвитку міста», депутата Миколаївської міської ради Олександра Малікіна, спеціальний автомобіль оснащений технікою, яка дозволяє здійснювати роботи з проведення енергоаудиту.


«Наше комунальне підприємство є виконавцем низки заходів
в рамках реалізації програми «Теплий Миколаїв», зокрема — проведення енергоаудиту, який поки що ми здійснюємо на об’єктах соціальної сфери. Ми зупинилися на автомобілі — пасажирському мікроавтобусі, тому що обладнання досить багато і воно немало важить. Окрім того, те, що автомобіль є повністю електричним, відбилося на його вартості. Наш автомобіль споживає палива рівно в 10 разів менше, ніж звичайний, що послаблює навантаження на міський бюджет», — розповів Олександр Малікін.


Олександр Малікін розповів, що в рамках програми «Теплий Миколаїв» на покупку і оснащення пересувної лабораторії виділялося 2,2 млн грн коштів. Електромобіль КП «Інститут соціально-економічного розвитку міста» придбав за 870 тисяч гривень. Всього було зекономлено біля 700 тисяч гривень.