У Миколаєві презентували істотні умови енергосервісних договорів

У Миколаєві відбулося засідання профільної комісії з питань промисловості, транспорту, енергозбереження, зв’язку, сфери послуг, підприємництва та торгівлі під головуванням В.В. Євтушенко, на якій депутати одноголосно погодили істотні умови енергосервісних договорів.

Як повідомив під час засідання комісії заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук, в 2018 році одним із пріоритетних напрямків діяльності міської влади було визначено запровадження енергозберігаючих заходів на об’єктах бюджетної сфери міста Миколаєва, у тому числі і шляхом залучення позабюджетних коштів.

«Одним із передбачених законодавством механізмів залучення позабюджетних коштів для запровадження енергозберігаючих заходів на бюджетних об’ єктах є закупівля енергосервісу. Виконком Миколаївської міської ради визначив перші 25 об’єктів  — закладів освіти, для яких проводиться закупівля енергосервісу. На сьогодні місто Миколаїв знаходиться на етапі винесення для затвердження міською радою істотних умов енергосервісних, оскільки, істотні умови договору закупівлі енергосервісу формуються саме за результатами проведеного тендеру», — розповів віце-мер.

Як пояснив під час презентації істотних умов заступник директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Андрій Слободяник, механізм здійснення закупівлі енергосервісу проводиться в декілька етапів:

—  рішення виконавчого комітету про закупівлю;

— проведення торгів через систему ProZorro;

— затвердження міською радою істотних умов договору;

— укладення та виконання енергосервісного договору.

«Важлива особливість ЕСКО-механізму  полягає у тому, що виграє тендер не той, хто запропонує найнижчу ціну, а той, хто надасть найвищий показник ефективності енергосервісного договору. Цей показник визначає потенційну економію коштів на енергоспоживанні та грошову вигоду для бюджетної установи. Водночас це запорука закупівлі найбільш ефективного та якісного устаткування та матеріалів для проведення робіт», — повідомив Андрій Слободяник.

На запитання члена комісії – депутата Миколаївської міської ради Сергія Ісакова щодо того, на яку суму «збідніє» міський бюджет, віце-мер Олександр Омельчук пояснив, що за таким механізмом всі витрати передбачаються за рахунок інвестора:

«Всі заходи з енергозбереження проводяться за кошти інвестора, а енергоефективне, сучасне обладнання, яке запроваджується на бюджетних об’єктах переходить у власність громади без витрачання бюджетних коштів. Сподіваємося, що найближчим часом, після проходження зазначених процедур, у місті Миколаєві розпочнеться безпосередне запровадження енергозберігаючих заходів на перших 25 об’єктах бюджетної сфери, що надасть змогу скоротити витрати енергоресурсів та спрямувати вільні бюджетні кошти на вирішення інших соціально важливих питань міста», — заявив Омельчук.