Комісія з законності погодила ПДСЕРК та істотні умови енергосервісних договорів

У Миколаївській міській раді відбулося засідання комісії з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики під головуванням О.В. Малікіна.

Під час засідання комісії депутати одноголосно погодили істотні умови енергосервісних договорів та План дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату (ПДСЕРК), розроблений департаментом енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради.

Як повідомив заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук, з метою підтримки європейських ініціатив, спрямованих на скорочення викидів в атмосферу вуглекислого газу 19 червня 2017 року Миколаїв приєднався до ініціативи Європейської комісії зі сталого розвитку міст Угода мерів (Covenant of Mayors).

«У 2017 році ми створили робочу групу для розробки Плану дій сталого енергетичного розвитку міста Миколаєва, який є базовим документом для співпраці з міжнародними організаціями. Протягом 2017 року департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій співпрацював з органами державної влади, які займаються енергоефективністю – і презентуємо вам результат», –розповів віце-мер Миколаєва Олександр Омельчук.

Як пояснив під час презентації істотних умов заступник директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Андрій Слободяник, механізм здійснення закупівлі енергосервісу проводиться в декілька етапів:

— рішення виконавчого комітету про закупівлю;

— проведення торгів через систему ProZorro;

— затвердження міською радою істотних умов договору;

— укладення та виконання енергосервісного договору.

«Важлива особливість ЕСКО-механізму полягає у тому, що виграє тендер не той, хто запропонує найнижчу ціну, а той, хто надасть найвищий показник ефективності енергосервісного договору. Цей показник визначає потенційну економію коштів на енергоспоживанні та грошову вигоду для бюджетної установи. Водночас це запорука закупівлі найбільш ефективного та якісного устаткування та матеріалів для проведення робіт», — повідомив Андрій Слободяник.

Заступник директора департаменту розповів, що в рамках підписаного меморандуму між Держенергоефективності та містом Миколаєвом департамент провів роботу для залучення в процес енергомодернізації позабюджетного фінансування. Для цього на сайті виклали понад 100 міських об’єктів, щоб потенційні інвестори могли подивитися, скільки ці об’єкти споживають енергії, і визначити, чи є у них можливість і бажання брати участь в їх енергомодернізації.

Були відібрані 26 об’єктів освітньої сфери, управління освіти міської ради вже провело 25 торгів.

«Визначено переможців, які виявили бажання на 25 об’єктах встановити індивідуальні теплові пункти. Йдеться про економію енергії, яку споживатимуть ці навчальні заклади», — розповів Андрій Слободяник.