У миколаївському Центрі енергоефективності презентували антивандальне освітлення

У Центрі енергоефективності м. Миколаєва пройшов семінар для голів ОСББ на тему використання LED-освітлення та модернізації електрообладнання багатоквартирного будинку.

Семінар пройшов за допомогою запрошених фахівців. Цікавим виявився той факт, що на вітчизняному ринку присутнє освітлення українського виробництва, якість якого перевищує імпортні аналоги.

Учасникам семінару продемонстрували  відео, на якому проходять вандальні випробування під’їздних світильників українського виробництва.

За словами директора Центру енергоефективності Юрія Гусакова, для багатьох ОСББ і ЖБК суттєвим джерелом економії витрат є освітлення під’їзду.

Надійні, прості у використанні, недорогі та економні світлодіодні світильники вирішать ці проблеми. Виходячи з практики, яка є у багатоквартирних будинках Миколаєва, комплексна модернізація освітлення дає до 90% економії на освітленні під’їздів.

Такі проекти взагалі не є дорогими, тому використання програми компенсації «теплих» кредитів рекомендується розпочати з них для того, щоб жителі багатоквартирних будинків випробували швидкість реалізації програми, вважає Юрій Гусаков.

Фахівці також розповіли про користь датчиків освітлення:

«Датчики освітлення дуже зручні в коридорах, на сходах, в коморах, поряд з будинками, уздовж тротуару, наприклад, якщо у людини зайняті руки або в приміщенні вона знаходиться нетривалий час. Процес включення відбувається таким чином, що, коли людина з’являється в зоні охоплення, світло вмикається в автоматичному режимі, а, якщо її рух протягом деякого часу відсутній, то світло вимикається. Таким чином просте рішення дозволить заощадити електроенергію, створити безпеку і підвищить ваш комфорт. Відповідно до проведених експериментів, завдяки нашим приладам економиться близько 70 відсотків електроенергії, що в наш час відіграє важливу роль», — розповіли вони.

Представники ОСББ, присутні на семінарі, відзначили, що таке обладнання стане ефективним в освітленні парадного входу, предліфтових зон, сходових майданчиків, а антивандальна складова не дасть змогу пошкодити освітлювальні прилади.