Школу №60 у Варварівці реконструюють за стандартами енергоефективності

У миколаївській школі №60 відбулася презентація проекту з тепломодернізації навчального закладу за участю віце-мера Миколаєва Олександра Омельчука, директора Департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій В’ячеслава Булаха, заступника директора Департаменту Андрія Слободяника, депутата Миколаївської міської ради Олександра Бернацького.

Рівень ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів будівлі миколаївської школи № 60, як з’ясувалося в результаті проведеного енергоаудиту, виявилася вельми незадовільною.

«Практично всі навчальні заклади, і школа №60 — не виняток, дуже неефективно використовують теплову енергію: величезні втрати енергії йдуть через стіни, вікна, підлогу, горищні перекриття», — повідомив віце-мер міста Олександр Омельчук.

Він розповів, що для того, щоб домогтися економії коштів, що йдуть на комунальні платежі, було прийнято рішення утеплити стіни будівлі, замінити вікна на енергоефективні, а також модернізувати систему опалення.

«Величезна кількість грошей з бюджету, а це приблизно 120 мільйонів, витрачається на оплату рахунків. Це ті гроші, за які можна було б будувати нові дитячі садки, школи. А ми просто сплачуємо ці рахунки, і вони йдуть монополістам і енергогенеруючим компаніям, тобто, грубо кажучи, вони проїдаються», — розповів віце-мер.

Заступник директора Департаменту Андрій Слободяник розповів технічні подробиці робіт.

«Окремо буде утеплено горищне перекриття і проведена заміна системи опалення. Ми видалимо стару систему опалення, яка знаходиться в жахливому стані, і змонтуємо нову. Ми встановимо блок, який буде регулювати температуру повітря в приміщенні, у кожному класі окремо. Немає необхідності нагрівати повітря — система опалення в даному класі зупинилася, є необхідність — включилася. Таким чином ми зможемо економити приблизно 20% теплової енергії, яка буде надходити в будівлю», — розповів він.

Депутат миколаївської міської ради Олександр Бернацький зазначив, що підготовка проектної документації з реконструкції спортзалу розпочалася ще в 2016 році.

«Разом з директором ми займалися підготовкою проектної документації. Це було на останньому дзвонику в минулому році, коли я говорив, що ми закінчуємо проектну документацію і в наступному році почнемо реконструювати спортзал … Не всі вірили в те, що це можливо. Але зараз ми вже бачимо, що змінюється наш спортзал, який він буде», — розповів депутат.

Дійсно, спортзал, де зараз проводяться будівельні роботи, заслуговує окремої уваги. Він зроблений з урахуванням всіх сучасних норм і стандартів: утеплений фасад будівлі, встановлені вікна, які не дають тепловтрати, подвійна стяжка і утеплювач на підлозі. Крім цього, замінені всі теплові труби.

Термін здачі спортзалу — 31 грудня. Такий собі новорічний подарунок навчальному закладу.