«ЕСКО-контракти» – вигідна для миколаївської громади процедура», – Олександр Омельчук

Застосування ЕСКО-механізму у Миколаєві стартувало.

Про це повідомив заступник миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук в програмі «Діалог» в ефірі телеканалу «МАРТ».

За його словами, це – великий шанс для Миколаєва в залученні інвесторських коштів.

«9 червня 2017 року у приміщенні Миколаївської облдержадміністрації пройшов семінар, на якому обговорювали питання ЕСКО-контрактів та їх застосування у нашому місті. На цьому заході були присутні представники Держенергоефективності, безпосередньо Олексій Корчміт, який детально розповів присутнім про вигоди ЕСКО-механізму. Іншими словами, ЕСКО-контракти – це залучення інвестицій в енергомодернізацію бюджетної сфери без участі бюджетних коштів», – повідомив віце-мер.

Він розповів подробиці залучення ЕСКО-механізмів в бюджетну сферу міста:

«Учасники, які мають бажання енергомодернізувати, наприклад, дитячий садочок чи школу, змагаються в системі Prozorro, пропонуючи вигідніші умови з економії енергоресурсів. Фактично, внісши власні кошти в енергомодернізацію того чи іншого вузла (у Миколаєві наразі є 25 об’єктів, де планується встановлення індивідуальних теплових пунктів), вони заробляють на поверненні коштів з економії», – повідомив Олександр Омельчук.

Він розповів, що впровадження ЕСКО-механізмів вийшло на фінішну пряму:

«Наразі у Миколаєві вже пройшли торги, пройшли всі депутатські комісії, на яких депутати підтримали питання ЕСКО-контрактів, і ми чекаємо винесення цього питання на сесію. Найближчим часом я звертатимуся до керівників всіх фракцій, щоб вони внесли це питання на розгляд сесії Миколаївської міської ради і розлянули це питання. Бо існує певний строк, регламентований законом, у який сесія повинна прийняти рішення, щоб не втратити більше 13 мільонів гривень інвесторських коштів, які може залучити Миколаїв», – заявив Омельчук.

Віце-мер запевнив, що через 5 років те обладнання, яке встановить інвестор, залишається у власності громади. Тому ЕСКО-контракти – цікава з усіх боків та вигідна для громади процедура.