«Ми високо оцінюємо здобутки Миколаєва в енергомодернізації», — радник голови Держенергоефективності Олексій Корчміт

У Миколаєві стартував семінар з впровадження енергосервісу в житловому секторі «Нові інструменти підвищення енергоефективності в багатоквартирних будинках» за участі радників голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Олексія Корчміта та Костянтина Гури, заступника Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександра Омельчука, директора «Центру енергоефективності м. Миколаєва» Юрія Гусакова з головами миколаївських ОСББ.

Як повідомив заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук, завдяки плідній співпраці департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій, який був створений рік назад, з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України, Миколаїв має можливість ефективно використовувати державну програму.

«Не більше року тому у Миколаївській міській раді був створений департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій, який взяв на себе завдання створення умов для енергомодернізації як бюджетної сфери, так і житлового сектору. В перший рік роботи ми, в більшості, присвятили себе бюджетній сфері. Бо дитячі садки, школи, лікарні – ті соціальні об’єкти, які першочергово потрібні всім, без виключення, жителям міста. І економія в бюджетних закладах, залучення туди ЕСКО-механізму дозволить нам зекономити бюджетні кошти та направити їх на інші, більш важливі, цілі», – повідомив Олександр Омельчук.

Заступник мера повідомив, що за рік роботи департаменту вдалося досягти значних успіхів:

— Впроваджено систему енергоменеджменту та енергомоніторингу.

— Залучення інвестицій та досвіду енергосервісних компаній (ЕСКО) в запровадження енергоефективних проектів.

  • 26 об’єктів – встановлення ІТП,

— Розроблено та затвердженно План дій зі сталого енергетичного розвитку міста Миколаєва.

— Розроблено 20 проектів комплексної модернізації будівель бюджетної сфери та розпочато їх практичну реалізацію.

— Створено КУ «Центр енергоефективності міста Миколаєва».

— Розпочаті роботи по розробці схеми теплопостачання міста.

Радник голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Олексій Корчміт привітав учасників семінару, відзначивши значні кроки Миколаєва і, безпосередньо департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій в сфері збереження енергоресурсів.

«Держенергоефективність високо оцінює сьогодні розвиток Миколаєва у цьому напрямку, оскільки  Миколаїв є столицею півдня у сфері енергозбереження, фактично всі перспективні моменти, які сьогодні ініціює Держенергетивність, Миколаїв впроваджує. За кількістю ЕСКО-контрактів Миколаїв посідає друге місце, хоча за кількістю населення воно значно поступається Києву (49 ЕСКО контрактів)», – заявив Олексій Корчміт.

Перед присутніми виступив депутат Миколаївської міської ради, ініціатор впровадження програми «Теплий дім» у Миколаєві Ігор Дятлов. Він привітав гостей семінару, представників центральної та місцевої влади. У своєму вітальному слові голова найчисельнішої фракції у Миколаївській міській раді позитивно оцінив реалізацію програми «Теплий Миколаїв» та подякував представникам Держенергоефективності за допомогу, яку надає агентство міській владі в сфері енергозбереження.

Ігор Дятлов зазначив, що владі не варто зупинятися:

«Влада повинна допомагати громадянам. Ми працювали над програмою «Теплий Миколаїв» три роки. Сьогодні ми бачимо її втілення в життя і ту реальну користь, яку вже отримали жителі нашого міста. Але «Теплий Миколаїв» – це не константа. Ми маємо рухатися вперед. Ми будемо й надалі працювати на благо жителів нашого міста, – сказав Ігор Дятлов.

Також він сподіваться, що миколаївці долучаться до вдосконалення програми «Теплий Миколаїв».

Радник голови Держенергоефективності Костянтин Гура розповів, що взагалі житловий фонд України дуже старий: будинки збудовані ще в радянські часи, коли не приділялась увага питанням енергоефективності,  ажитловий сектор в Україні споживає близько 33% енергії від усього споживання.

«Активна співпраця з місцевими бюджетами, м. Миколаїва – яскравий приклад, адже вчора на сесії прийняли програму, де додатково виділяють 5 млн гривень на допомогу програмі «Теплі кредити» від місцевої влади, можна отримати ще додаткову компенсацію або частину тіла кредиту, або відсоткової ставки. Ці гроші йдуть на утеплення, заміну вікон – широкий спектр заходів. Цього року держава виділила компенсацію у розмірі 400 млн. гривень. Прийнято 183 місцеві програми, з них 142 мають фінансування. На 2015 рік це тільки 74 програми, 2017 – 158, 5 місяців цього року 142 програми», – розповів Костянтин Гура.

Директор Центру енергоефективності м. Миколаєва Юрій Гусаков подякував Держенергоефективності за співрацю, результатом якої став цей семінар.

«Для вирішення питань енергозбереження в житловому секторі у Миколаєві передбачений Центр Енергоефективності. Цільові семінари призначені для обговорення таких тем, як: модернізація освітлення, впровадження індивідуальних теплових пунктів.  Цетром було організовано понад 50 зустрічей з мешканцями ОСББ для безпосереднього обговорення питань, у Центрі постійно проводяться семінари для голів об’єднань багатоквартирних будинків, окрім того, ми запровадили освітній проект для школярів. Ми – другі в Україні по компенсації «теплих кредитів», і, на мою думку, це – значний результат», – вважає Юрій Гусаков.