Ефективна система централізованого теплопостачання

На тлі триваючих суперечок щодо доцільності та необхідності розробки нової «Схеми теплопостачання міста» треба додати ще декілька крапок над «і».

В рамках адаптації вимог українського законодавства до європейського, передбачається максимально можливе з позицій економічної доцільності сприяння створенню умов відповідності систем централізованого теплопостачання міст України статусу «ефективної» відповідно до європейських вимог.

Згідно критеріям цього статусу у Директиві 2010/27/ЄС «Про енергоефективність»  та Законі України «Про енергетичну ефективність», наведеним також у чинній Методиці розроблення схем теплопостачання населених пунктів України, «Ефективна система централізованого теплопостачання» – це забезпечення використання мінімум:

— 50% відновлюваної енергії,

— або 50% скидної (відпрацьованої) теплової енергії,

— або 75% теплової енергії, виробленої у процесі когенерації,

— або 50% сукупності такої енергії та теплоти.

Як можна бачити, цей статус визначається практично типом генерації теплової енергії, використаної споживачами системи централізованого теплопостачання міст.

Необхідно відзначити, що позиція Європейського Союзу та його організацій на цей час полягає в можливій підтримці лише економічної діяльності, і в тому числі в сфері енергопостачання, спрямованої на досягнення цілей прийнятого Європейською комісією в грудні 2019 р. «Зеленого курсу Європи» («European Green Deal»), згідно з яким ніхто і ніяка територія не повинні бути залишені поза рамками цього процесу.

Зокрема, в Концепції вже до 2050 року передбачені заходи: відмова від вугільної генерації; збільшення частки відновлюваної енергетики в енергосистемі України до 70%; повна інтеграція в європейську енергосистему, як газову і теплову, так і електричну, з діджіталізацією енергомережі.

У секторі теплозабезпечення передбачається розширити використання високоефективної когенерації та тригенерації.

Нові когенераційні установки для централізованого опалення повинні перш за все орієнтуватися на використання альтернативних видів топлива.

Досягнення системами централізованого постачання міст відповідності критеріям до статусу «Ефективної» дозволить створити підґрунтя для залучення зовнішніх інвестиційних та грантових коштів у розвиток і модернізацію систем теплопостачання міст.

З огляду на вище викладене саме оновлена та осучаснена «Схема теплопостачання міста» має відобразити весь потенціал можливостей розвитку міських тепломереж в напряму готовності до інтеграції в європейську енергосистему.

Окрім цього важливою підставою для необхідності розробки нової «Схеми теплопостачання міста» є і те, що стара схема була розроблена без урахування вимог Наказу Міністерства розвитку громад та територій України «Про затвердження Методики розроблення схем теплопостачання населених пунктів України», який набув чинності 18 листопада 2020 року, тобто майже через рік після прийняття Миколаївською міською радою рішення Про затвердження Схеми теплопостачання міста Миколаєва у грудні 2019 року. Саме з урахуванням Методики розроблення схем теплопостачання населених пунктів України має бути розроблена і схема теплопостачання Миколаєва.