Засідання робочої групи з питань енергоефективності за участю членів ГО «Академія енергетики України»

У Миколаєві відбулося засідання робочої групи з питань енергоефективності за участю заступника Миколаївського міського голови Олександра Омельчука, заступника директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Андрія Слободяника та членів ГО «Академія енергетики України».

Учасники засідання обговорили ряд питань у галузі енергоефективності, зокрема розглянули актуальні державні документи (Звіт про виконання угоди про асоціацію між Україною то Європейським Союзом в 2017р. та «Енергетична стратегія України на період до 2035 р.») в плані надання пропозицій з розробки «Програми енергоефективності м. Миколаєва на 2018-2030 рр.».

Як наголосив  під час засідання заступник Миколаївського міського голови Олександр Омельчук, велике значення для розробки «Програми енергоефективності м. Миколаєва на 2018-2030 рр.» має те, що департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій розробив «План дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату».

«У 2017 році ми створили робочу групу для розробки Плану дій сталого енергетичного розвитку міста Миколаєва, який є базовим документом для співпраці з міжнародними організаціями. Протягом 2017 року департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій співпрацював з органами державної влади, які займаються енергоефективністю, зокрема, з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України над розробкою програми – і сьогодні маємо результат», –розповів Олександр Омельчук.

Заступник директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Андрій Слободяник звернув увагу присутніх на те, що в основу енергетичної модернізації міста у період до 2030 р. покладені проекти глибокої термомодернізації житлових та громадських будівель і нові інвестиційні проекти модернізації комунальних підприємств міста.

«Виконання Плану дій передбачає удосконалення системи управління підприємствами й організаціями житлово-комунального господарства, розвиток ринкових відносин у галузі, створення конкурентного середовища і ринку послуг, залучення інвестицій у галузь, зокрема на засадах  публічно-приватного партнерства та ЕСКО-механізмів, зменшення витрат та втрат енергоносіїв у житлово-комунальному господарстві, проведення ефективної енергозберігаючої політики, підтримку розвитку різних форм самоорганізації населення (ОСББ, ОСН, громадські об’єднання), як партнерів у реалізації Плану дій», – розповів Слободяник.

Окрім того, в рамках питань з енергомодернізації члени робочої групи розглянули питання оптимізації системи теплозабезпечення міста і зійшлися на думці, що зараз вкрай необхідно щонайшвидше розробити комплексну схему теплових мереж міста.

Голова Миколаївського обласного відділення ГО «Академія енергетики України» Володимир Дубов відзначив, що місто рухається в правильно напрямку в галузі енергоефективності.

«Нарешті у нас з’явився заступник мера і департамент, який зайнявся питанням енергоефективності. Цим питання не переймалися раніше. Ми будемо вам допомагати і теоретично, і практично», — повідомив Дубов.