Миколаївська влада відкрила можливості для ЕСКО-компаній

Сьогодні, 19 квітня, сесія Миколаївської міської ради затвердила істотні умови 26 енергосервісних договорів. За дане питання проголосувало 37 депутатів.

Як повідомив під час сесії заступник Миколаївського міського голови Олександр Омельчук, в 2018 році одним із пріоритетних напрямків діяльності міської влади було визначено запровадження енергозберігаючих заходів на об’єктах бюджетної сфери міста Миколаєва шляхом залучення позабюджетних коштів.

«Одним із передбачених законодавством механізмів залучення позабюджетних коштів для запровадження енергозберігаючих заходів на бюджетних об’єктах є закупівля енергосервісу. Виконком Миколаївської міської ради визначив перші 26 об’єктів — закладів освіти, для яких проводиться закупівля енергосервісу. Сьогодні депутати Миколаївської міської ради проголосували за дане питання», — розповів віце-мер.

Важлива особливість ЕСКО-механізму полягає у тому, що виграє тендер не той, хто запропонує найнижчу ціну, а той, хто надасть найвищий показник ефективності енергосервісного договору. Цей показник визначає потенційну економію коштів на енергоспоживанні та грошову вигоду для бюджетної установи. Водночас це запорука закупівлі найбільш ефективного та якісного устаткування та матеріалів для проведення робіт. Всі заходи з енергозбереження проводяться за кошти інвестора, а енергоефективне, сучасне обладнання, яке запроваджується на бюджетних об’єктах, переходить у власність громади.

Найближчим часом ЕСКО-договори, строк дії яких становитиме 6 років, будуть підписані.

Відзначимо, 17 квітня істотні умови 49 енергосервісних договорів були затверджені Київською міською радою, а 18 квітня сесія Хмельницької міської ради затвердила істотні умови 5 енергосервісних договорів.

Таким чином у Миколаєві маємо другий результат по країні!