Місто Миколаїв взяло на себе зобов’язання перед ініціативою «Робимо міста стійкими 2030»

«Робимо міста стійкими до 2030 року (MCR2030)» це унікальна ініціатива між зацікавленими сторонами для покращення місцевої стійкості шляхом інформування, обміну знаннями та досвідом, створення взаємодоповнюючих мереж навчання між містами, впровадження технічного досвіду, підключення кількох рівнів влади та побудови партнерства.

До цієї ініціативи вже залучено понад 180 міст-учасників та 12 хабів стійкості з Європи та Центральної Азії, які працюють над зміцненням місцевої та міської стійкості в містах і регіонах. Програма складається з трьох основних етапів, а «дорожня карта стійкості» вказує містам, як покращити стійкість міста з часом.

Наразі пройшла перша робоча зустріч і семінар для міст-учасників з України у Вроцлаві. Від імені Миколаєва прийняли участь: відповідальна координатор міста, директор департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради Алла Луцька та директор департаменту економічного розвитку Миколаївської міської ради Тетяна Шуліченко. Разом з командами від таких міст: Львів, Острог (Івано-Франківська область), Вінниця та Рівненська ОДА було детально опрацьовано «Десять принципів для підвищення стійкості міст»,  що дало змогу отримати комплексну базову оцінку стійкості міста з рекомендаціями щодо місцевих стратегій та планів дій для подальшого впровадження, таких як інвестиційні плани, потенційно корисні проекти та схеми фінансування.

«Десять основ для підвищення стійкості міст» вперше були розроблені у межах Хіогської рамкової програми дій 2005 року та згодом оновлені для підтримки реалізації Сендайської рамкової програми зі зниження ризику стихійних лих на 2015 – 2030 роки.