Пілотний проєкт APENA 3 «Адаптація до зміни клімату в Україні»

18 вересня 2024 відбулася презентація пілотного проєкту APENA 3 «Адаптація до зміни клімату в Україні» за участю представників: Генерального Директорату Європейської Комісії з питань клімату, Міжурядової групи експертів зі зміни клімату IPCC; представників органів місцевого самоврядування та ОВА;  Угоди мерів-Схід (Covenant of Mayors — East) в особі національної експертки проєкту Oksana Kysil.

Експерти проєкту APENA 3, що фінансується ЄС, спільно з обласними департаментами екології та фахівцями Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів України, презентували результати кількарічної роботи над першими в Україні стратегіями адаптації до зміни клімату для трьох пілотних областей: Миколаївської, Львівської та Івано-Франківської. У рамках роботи над стратегіями науковці вивчили поточний стан клімату в кожному регіоні, а також отримали кліматичні прогнози , оцінили ризики для певних секторів економіки та розробили комплексні рішення для тієї чи іншої галузі.

В дискусійній панелі: «Адаптації до зміни клімату у містах» взяла участь директорка департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради – Алла Луцька.

Розроблення стратегії є вагомим кроком на шляху до вибудови міської стійкості, оскільки,  попри війну, питання адаптації громади в умовах зміни клімату, залишається основним та потребує комплексного та стратегічного підходу.