«Спільні зусилля центральних і місцевих органів влади дають максимальний результат», — Олександр Омельчук

Вчора, 5 червня, відбулася зустріч представників Миколаївської міської ради — профільного заступника Миколаївського міського голови Олександра Омельчука, представника департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради Андрія Слободяника і депутата міської ради Ігоря Дятлова з керівником Державного агентства з енергоефективності Сергієм Дмитровичем Савчуком.

Про це повідомив віце-мер Олександр Омельчук на своїй сторінці в Facebook.

«Вчора провели робочу зустріч з Sergiy Savchuk, обговорили результати м. Миколаєва, досягнуті за 2017 і першу половину 2018 року. Намітили плани з подальшої співпраці в питаннях модернізації котлів централізованого міського теплопостачання та залучення позабюджетного фінансування в проекти енергомодернізації бюджетної сфери м. Миколаєва. Впевнений, що тільки спільні зусилля центральних і місцевих органів влади дають максимальний результат!» — написав Омельчук.

Сергій Савчук відзначив позитивну динаміку по м. Миколаєву, яка намітилася в останній рік, пов’язану зі створенням департаменту енергетики в сфері енергозбереження та енергоефективності м. Миколаєва.

Зокрема, Миколаїв займає лідируючі позиції в питаннях впровадження ЕСКО-контрактів. Рік тому з Державним агентством з енергоефективності був підписаний Меморандум в питанні залучення приватних інвестицій в енергомодернізацію бюджетної сфери за допомогою ЕСКО-контрактів. Це — закріплений законодавством України механізм, що дозволяє інвесторові вкладати свої кошти в енергомодернізацію дитячих садків, шкіл, лікарень, отримуючи при цьому реальну економію енергоресурсів, повертаючи протягом певного періоду часу свої гроші, таким чином зменшуючи витрати міського бюджету на енергоресурси.

Місто Миколаїв уклало 26 енергосервісних договорів, які зараз знаходяться на стадії реалізації і до опалювального сезону 26 об’єктів соціальної сфери — це школи, дитячі садки нашого міста — отримають реальну економію на комунальних платежах. 26 контрактів — це другий результат в Україні після столиці.

Другий напрямок, за яким департамент працює з Державним агентством з енергоефективності — це енергомоніторинг. Менше року тому був підписаний Меморандум на запровадження енергомоніторингу в бюджетній сфері і за рік своєї роботи департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій підключив 99% об’єктів бюджетної сфери до системи енергомоніторингу. Сьогодні департамент енергетики володіє ситуацією щодо реального споживання енергоресурсів в кожній установі і кожному закладі соціальної сфери і може аналізувати і прогнозувати кількість споживання енергоресурсів в бюджетних закладах міста.

Крім того, енергомоніторинг дозволяє оперативно реагувати на позаштатні ситуації по енергоспоживанню, тим самим скорочувати терміни їх усунення, а, значить, економити енергоресурси.

Третім напрямком, за яким департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій працює з Державним агентством з енергоефективності, є «теплі кредити». Сьогодні Миколаїв також є лідером в цій сфері: в травні департамент провів засідання, на якому розподілив компенсації за «теплим кредитами» в розмірі близько 3 мільйонів гривень, що є суттєво більшою цифрою, в порівнянні з попереднім роком. У минулому році, за півроку роботи, вдалося вийти на цифру 2,5 млн грн. Сьогодні вже розподілено 3 млн, і департамент буде просити депутатський корпус виділити ще 5 млн грн на потреби компенсацій ОСББ.

Сергій Дмитрович Савчук запропонував не зупинятися на досягнутих успіхах, розвивати напрями, пов’язані з енергомодернізацією котелень Облтеплоенерго, тим самим скорочуючи споживання газу і переходити на альтернативні джерела генерації теплової енергії, збільшуючи кількість установок генерації. Завдання департаменту енергетики — удосконалити систему теплопостачання міста Миколаєва, залишаючи її централізованою, при цьому прибираючи гілки і напрямки, які є завідомо збитковими.

Учасники зустрічі домовилися про тісну співпрацю в залученні інвесторів, які можуть бути як українськими, так і зарубіжними, в сферу енергомодернізації м.Миколаєва.

Найближчим часом планується підписання Меморандуму про залучення міжнародних інвесторів в модернізацію котелень Облтеплоенерго: Миколаїв буде співпрацювати з професійними проектними організаціями, які порекомендує Державне агентство з енергоефективності, для того, щоб створити якісні проектні документи для подання їх на міжнародній арені і виходу на міжнародний рівень по залученню фінансів в сферу енергомодернізації.