«Теплий дім»: у Миколаєві нагородили переможців конкурсу на «страшні» платіжки за опалення

Власники приватних будинків і ОСББ мають змогу енергомодернізувати свої оселі, не витрачаючи на це великих сум. А тим, хто бажає не викидати гроші «на вітер», сплачуючи «шалені» рахунки, варто швидше втілювати енергоефективні заходи.

Про це повідомив заступник Миколаївського міського голови Олександр Омельчук під час нагородження переможців конкурсу на найбільшу суму в платіжці за опалення та активних дописувачів сторінки Facebook.

Переможці конкурсу поскаржилися на те, що, незважаючи на колосальні суми у платіжках за опалення (подекуди становлять більше 46 грн за квадратний метр), температура повітря в квартирах ледь сягає 18-20 градусів.

За словами заступника директора Центру енергоефективності м. Миколаєва Віталія Васильєва, така невідповідність має свою причину.

«Ми провели тепловізійне обстеження ваших будинків та за допомогою спеціальних приладів дізналися, в чому причина тепловтрат, на що варто першочергово звернути увагу та з чого починати енергомодернізуватися, аби не витрачати коштів на обігрів вулиці», — розповів Віталій Васильєв.

Переможці інтерактивного конкурсі в Facebook розповіли, що більшість з них є жителями приватного сектору і хотіли б енергомодернізувати свої будинки, але як це зробити самотужки,  не знають, оскільки не мають таких великих коштів.

Ми знаємо, що у Миколаєві активно діє програма «Теплий дім”, учасниками якої можуть стати лише співвласники багатоквартирних будинків. Проведене тепловізійне обстеження мого будинку показало, де саме будинок зазнає тепловтрат, але щоб це змінити, не вистачає коштів», —  розповіла власниця приватного будинку.

Олександр Омельчук зазначив, що, окрім ОСББ, “теплими” кредитами у Миколаєві активно користуються і приватні особи.

У нас в 2017 році 350 фізичних осіб скористалися «теплими» кредитами, їм компенсували майже 2 млн грн, в 2018 році — 142 фізособи на 1,3 млн,  в 2019 — 31 фізчна особа на 320 тисяч. Тобто, за увесь період 523 власники енергомодернізували свої приватні будинки, отримавши 3,2 млн гривень компенсації. Тому можу відзначити, що, може не так активно, як ОСББ, але власники приватних будинків теж відчули переваги програми і активно до неї долучаються», — зазначив віцемер.

Ініціатор проєкту “Теплий дім” Ігор Дятлов наголосив на тому, що Миколаїв посів перше місце в Україні за “теплими” кредитами.

За 2, 5 роки, а саме стільки працює програма, нам вдалося вивести Миколаїв у лідери “теплих” кредитів.  Ми запропонували миколаївцям програму енергоефективності та термомодернізації соціальних об’єктів і житлових будинків, мета якої — зберегти тепло всередині будівлі, і таким чином скоротити витрату енергоносія в зимовий період і, відповідно, суму в платіжці», — наголосив Ігор Дятлов.

За його словами, спочатку містяни дещо з недовірою дивилися у бік програми, але, бачачи безліч вдалих прикладів, переконалися — вона й справді працює.

«Ми бачимо колосальну підтримку городян, які від певної недовіри спочатку  перейшли до повної впевненості в тому, що саме енергозбереження — це питання номер один. Адже платити такі платіжки неможливо, тим більше, перебуваючи в холодних будинках», — сказав Ігор Дятлов.

Він наголосив на тому, що довіра миколаївців до програми зростає.

«Ми бачимо, що довіри до нашої програми все більше і більше. зокрема, я бачу, що приватний сектор прагне активно долучитися до програми. Сподіваюся, що і чиновники, і депутатський корпус докладатимуть всіх зусиль, щоб і ОСББ, і власники приватних будинків могли активно долучатися до програми «Теплий дім» і отримувати компенсації», — заявив Ігор Дятлов.