Треба починати дивитися правді в вічі: у Миколаєві обговорили теплоенергетичну стратегію міста

Сьогодні, 18 травня, за дорученням Миколаївського міського голови Олександра Сєнкевича заступник мера Олександр Омельчук провів нараду стосовно концептуального бачення теплоенергетичної стратегії міста з приблизними строками поетапної реалізації основних завдань та обсягами необхідного фінансування.

В робочій нараді взяли участь директор департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Вячеслав Булах, заступник директора департаменту Андрій Слободяник, директори теплогенеруючих компаній та експерти-науковці.

Як повідомив заступник Миколаївського міського голови Олександр Омельчук, завдання робочої групи – сформувати конкретні пропозиції по теплоенергетичній стратегії міста та розпочати їх реалізацію.

«Наше основне завдання – сформувати конкретні пропозиції щодо теплоенергетичної стратегії міста та вийти на їх реалізацію. Мені імпонує те, що ми можемо співпрацювати із теплогенеруючими компаніями, і з науковцями, хоча й вони нам не підпорядковані. Ми спільно працюємо задля жителів нашого міста», – повідомив Олександр Омельчук.

За словами заступника директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Андрія Слободяника, для початку роботи необхідно визначитися, яка система опалення повинна бути в місті.

«Для початку нам треба визначитися, яка система теплопостачання у нас має бути: централізована, децентралізована чи комбінована», – сказав Андрій Слободяник.

Учасники робочої групи підтримали ідею заступника директора департаменту, що система теплопостачання в місті є і повинна залишатися комбінованою.

«Якщо ми визначилися, що рухаємося по шляху розвитку комбінованої системи теплопостачання, тоді робити різкий крен в сторону децентралізованої чи централізованої системи немає сенсу», – зазначив Слободяник.

Заступник директора департаменту також вважає, що основним видом палива має залишатися природний газ, оскільки наразі немає можливості для його заміни на інші види палива.

Учасники робочої групи вирішили, що система теплопостачання в місті повинна залишатися комбінованою, а основним видом палива залишиться газ.

Підводячи підсумки засідання, Андрій Слободяник зазначив, що розробка теплоенергетичної стратегії – позитивний сигнал для міста. Але для подальшої роботи необхідно прийняти 2 важливих рішення:

  • Визнати та прийняти рішення про відсутність системи гарячого постачання у Миколаєві.
  • На рівні муніципалітету прийняти рішення про зміну температурного графіку роботи теплогенеруючих підприємств, що дасть змогу зменшити кількість аварійних ситуацій та продовжити строки експлуатації мереж.