У Миколаєві семінар з енергоефективності пройшов під бурхливі оплески голів ОСББ

У миколаївському бізнес-центрі «Олександрівський» відбувся семінар для керівників ОСББ, під час якого розглянули питання ефективної енергомодернізації будинків.

У семінарі взяли участь заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук, директор Центру енергоефективності м. Миколаєва Юрій Гусаков та представники енергосервісних компаній: Ілля Котов ( «Енерго-сервіс»), Дмитро Колосовський ( «Solar Service») та Артем Святчев ( «КС Електро груп»).

Для участі в семінарі зареєструвалися 110 голів ОСББ.

За словами заступника Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександра Омельчука, проведення цього семінару має важливе значення для керівників ОСББ.

«Прийшли саме ті люди, які розуміють, що немає сенсу сподіватися на когось, і, якщо хочеться, щоб в будинку був порядок, то потрібно братися за все своїми руками. Безумовно, міська влада не залишиться осторонь і буде підтримувати ОСББ, які проявляють активність. За підсумком минулого року було видно, наскільки ефективно і результативно попрацювали ОСББ, які не побоялися скористатися програмою енергомодернізації, взяти «теплий» кредит, отримати компенсацію, і в підсумку поліпшити свої побутові умови, температурні показники, комфорт в будинках і зробити це за допомогою залучених фінансів»,  розповів віце-мер.

Семінар складався з 4 блоків:

  • проведення енергоаудиту (ключової умови для участі в програмі «Теплий Миколаїв»)
  • модернізація системи опалення та світлотехнічного обладнання
  • фінансування заходів з енергомодернізації
  • отримання компенсацій.

 

Головам ОСББ радили, яким чином можна поліпшити показники енергетичної ефективності, як отримувати економію без глобальних витрат та на які види компенсацій варто розраховувати.

 

Як розповів організатор семінару — директор Центру енергоефективності м. Миколаєва Юрій Гусаков, заощадити кошти  допоможе передбачена програма компенсації «Теплого кредиту», 40 % якої надає держава, 30% місто, 20% область. Миколаївцям залишається сплатити лише 10%.

Юрій Гусаков наголосив на тому, що у 2018 році на ОСББ по всій Україні буде виділено 190 млн грн державних компенсацій. 3 млн грн в рамках міської програми доступні вже з початку року. Обласною програмою на сьогоднішній день передбачено 300 тисяч гривень і цю суму планують збільшити до 1,5 млн грн, чим викликав бурхливі оплески присутніх у залі представників ОСББ.