У миколаївських ОСББ з’явиться «швидка допомога» з енергомодернізації

Сьогодні, 3 серпня, у Центрі енергоефективності м. Миколаєва відбувся семінар на тему «Револьверний фонд — новий інструмент підтримки ОСББ у м.Миколаєві».

Участь у семінарі взяли заступник Миколаївського міського голови Олександр Омельчук, директор Центру енергоефективності Юрій Гусаков, депутати Миколаївської міської ради, керівники місцевих ОСББ.

Як розповів Олександр Омельчук, з метою підвищення рівня енергозбереження та енергоефективності в житлових будинках міста Миколаєва 17 липня 2018 року Миколаївською міською радою було прийнято рішення «Про затвердження Порядку надання коштів на фінансову допомогу об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельним кооперативам для впровадження заходів з енергозбереження і термомодернізації на умовах поворотності в місті Миколаєві».

Назва «револьверний» походить від слова «revolving» — поворотний.

Поворотна фінансова допомога – сума коштів, що надається ОСББ або ЖБК для впровадження заходів з енергозбереження і термомодернізації за договором, який не передбачає нарахування процентів.

«Фонд — це швидкий інструмент оперативного реагування на проблеми ОСББ та ЖБК у сфері енергоефективності. Фонд — це невеликі та швидкі проекти без відсотків та участі банку», — підкреслив Олександр Омельчук.

Надання поворотної фінансової допомоги за рахунок власних коштів  та грантів буде здійснювати комунальне підприємство Миколаївської міської ради «Інститут соціально-економічного розвитку міста».

За словами директора Центру енергоефективності м. Миколаєва Юрія Гусакова, для організації проведення відбору ОСББ та ЖБК  у місті Миколаєві, яким буде надана фінансова допомога, створять комісію, до складу якої ввійдуть представники виконавчих органів Миколаївської міської ради, комунального підприємства Миколаївської міської ради «Інститут соціально-економічного розвитку міста», комунальної установи Миколаївської міської ради «Центр енергоефективності м. Миколаєва», депутати Миколаївської міської ради.

Для одержання поворотної строкової фінансової допомоги  (фінансової допомоги) ОСББ або ЖБК м. Миколаєва подають наступні документи:

  • заяву в довільній формі на ім’я голови комісії  щодо отримання поворотної фінансової допомоги в рамках дії Порядку;
  • проект щодо впровадження заходів з енергозбереження або термомодернізації, поєднаний з техніко-економічним обґрунтуванням енергоощадності проекту. Проект обов’язково повинен містити календарний план виконання робіт/придбання обладнання та матеріалів, кошторис.
  • рішення загальних зборів, прийняте відповідно до вимог чинного законодавства, щодо згоди на отримання поворотної фінансової допомоги (протокол або витяг з протоколу загальних зборів);
  • пакет документів для визначення платоспроможності заявника.

Перелік документів для визначення платоспроможності заявника затверджується рішенням комісії.

Документи подаються головою ОСББ, ЖБК або уповноваженою ним особою до комунального підприємства Миколаївської міської ради «Інститут соціально-економічного розвитку міста».

Працівником комунального підприємства Миколаївської міської ради «Інститут соціально-економічного розвитку міста» перевіряється повнота поданих документів, які  реєструються у книзі реєстрації учасників відбору для надання поворотної фінансової допомоги.

Фонд займе свою окрему нішу у попиту на фінансові інструменти підтримки, вважає директор «Інституту соціально-економічного розвитку міста» Олександр Малікін.