Проєкт розвитку громадського моніторингу радіаційного фону в Україні у співпраці з SaveDnipro та Safecast (Японія, США) за підтримки Blues (CША).

Департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій прийняв активну участь в проєкті розвитку громадського моніторингу радіаційного фону в Україні у співпраці з SaveDnipro та Safecast (Японія, США) за підтримки Blues (CША). SaveDnipro – організація направлена на захищення права громадян на чисте та безпечне довкілля, відстежує рівень радіаційного забруднення в повітрі, ініціювали створення Національного плану скорочення викидів (націлений на модернізацію електростанцій та покращення якості повітря), сприяють впровадженню екологічних реформ та відкриттю суспільно-важливої екологічної інформації. Safecast – міжнародна волонтерська некомерційна організація, метою створення якої є: моніторинг, збір, відкритий обмін інформацією про радіацію навколишнього середовища, розробка інноваційних пристроїв та інструментів для контролю рівня радіації в повітрі.

Команда Департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій отримала станцію моніторингу радіаційного фону Radnote. Radnote  – це сучасний бездротовий пристрій моніторингу радіаційного фону, що живиться від сонячних батарей. Базуючись на більш ніж 10-річному досвіді Safecast і Blues у розробці автономних пристроїв моніторингу радіації та якості повітря. При ввімкненні прилад знаходить локальну спільникову мережу та починає надсилати дані про радіаційний фон в систему SaveEcoBot, не потребуючи кабелів живлення чи даних.

Проєкт передбачає встановлення сучасних датчиків радіаційного фону, що дозволить у реальному часі збирати та аналізувати дані про рівень радіації. Участь департаменту в цьому проєкті демонструє його прагнення до впровадження інноваційних технологій та рішень, що сприятимуть підвищенню рівня енергетичної та екологічної безпек та збереженню навколишнього середовища.

Ми висловлюємо подяку нашим партнерам SaveDnipro, Safecast та Blues за їх підтримку і співпрацю, завдяки якій цей проєкт став можливим.