“Усунення бар’єрів для сприяння інвестиціям в енергоефективність громадських будівель у малих та середніх містах України шляхом застосування механізму ЕСКО”.

З 19 по 21 вересня відбулися практичні семінари, організовані проєктом ГЕФ/ПРООН: “Усунення бар’єрів для сприяння інвестиціям в енергоефективність громадських будівель у малих та середніх містах України шляхом застосування механізму ЕСКО”. У заході взяли участь представники органів місцевого самоврядування, зокрема Медведєв Денис -енергоменеджер департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради, представники водоканалів та енергоменеджери з інших територіальних громад. Учасники відвідали низку об’єктів бюджетної сфери в містах Одеса та Чорноморськ, на яких було впроваджено механізми ЕСКО.

Мета заходів — підвищення рівня знань та компетенцій місцевих органів влади у сфері впровадження енергоефективних рішень у громадських будівлях шляхом застосування механізму ЕСКО (“енергосервісна компанія”), яка є спеціалізованою організацією у сфері енергоефективності та зосереджується на наданні комплексних послуг і рішень з енергоефективності для клієнтів.

Пріоритетні цілі: зменшення викидів парникових газів, забезпечення енергозбереження, залучення інвестицій.

Проєкт ГЕФ/ПРООН спрямований на використання ефективності моделі ЕСКО, яка спеціалізується на широкому спектрі енергетичних рішень та охоплює розробку й виконання проєктів з енергозбереження, модернізацію, аутсорсинг енергетичної інфраструктури, виробництво електроенергії, енергопостачання та управління ризиками. Також проєкт сприяє інтеграції енергоефективних рішень, що допоможе малим і середнім містам України зменшити споживання енергії, знизити витрати на утримання громадських будівель та покращити екологічну ситуацію в країні.

Протягом трьох днів громади ділилися досвідом впровадження енергоощадних проєктів для громадських будівель, обговорювали плани енергоефективних стратегій та інноваційні технології у галузі енергозбереження.

Під час заходу представники громад обговорили актуальні виклики та можливості впровадження енергоефективних технологій за моделлю ЕСКО, а також кроки для залучення інвестицій та реалізації подібних проєктів на місцевому рівні.