«Локальний зелений курс ЄС для українських міст: презентація дорожньої карти від ICLEI»

З 30 вересня по 4 жовтня Миколаїв доєднався до «Тиждень стійкості українських міст», спрямований на підтримку міст у плануванні розвитку, забезпечення енергетичної незалежності та на зміцнення стійкості громад.

Протягом тижня були організовано форуми, серед яких IX Lviv Eco Forum (1-2 жовтня).
В рамках форуму IX Lviv Eco Forum пройшов онлайн семінар: «Стійкі міста України. Підтримка громад у плануванні стійкого розвитку»
Тема форуму — «Разом до стійкості». Експерти з України та Європи поділилися досвідом впровадження технологій для управління водними ресурсами та реформ у поводженні з відходами також обговорили водопостачання, управління відходами та нові екологічні підходи, забезпечення енергетичної незалежності громад.

В рамках форуму Heat Energy Forum (1-3 жовтня) відбувся тематичний семінар: «Стійкі міста України. Підтримка громад у плануванні стійкого розвитку».
Оновою обговорення стало: стабільность теплопостачання в умовах війни та змін клімату, зокрема під час блекаутів, а також енергоефективних практик.

Завершальним етапом «Тиждень стійкості українських міст» став онлайн захід «Локальний зелений курс ЄС для українських міст: презентація дорожньої карти від ICLEI», в якій взяли участь Алла Луцька — директор департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради та Тетяна Шуліченко — директор департаменту економічного розвитку Миколаївської міської ради. Представники миколаївської міської ради поділилися напрацюваннями у сфері енергоефективності, впровадження інноваційних технологій, перехід на зелену енергетику, забезпечення енергетичної стійкості та зменшення викидів CO₂ в повітря, розробки плану адаптації до змін клімату.

Дорожня карта, розроблена ICLEI, націлена на адаптацію стратегій Європейського зеленого курсу до локальних реалій українських міст. Вона включає конкретні рекомендації щодо зменшення енергоспоживання, впровадження відновлюваних джерел енергії та розвиток екологічної транспортної інфраструктури. Особливо акцент було зроблено на важливості співпраці між місцевими органами влади, бізнесом та громадськістю для досягнення спільних цілей. Дорожня карта – це перший крок до створення більш чистих, енергоефективних і зелених міст в Україні. Вона пропонує конкретні рішення для інтеграції європейських екологічних стандартів у місцеві політики, сприяючи сталому розвитку кожного міста.

Тиждень стійкості українських міст став не лише майданчиком для обміну досвідом, але й заходом з консолідації зусилля різних секторів задля сталого розвитку країни. Наше майбутнє залежить від рішень, які ми приймаємо сьогодні, і ми повинні зробити українські міста прикладом екологічної та енергоефективної стійкості”.