Історія успіху: Центр енергоефективності м. Миколаєва

Добігає кінця 2018 рік. Вже стало традицією  підбивати підсумки та відзначати знакові моменти. Сьогодні ми ділимося ще однією історією успіху — досягненнями Центру енергоефективності, яким керує директор Юрій Гусаков.

«Історія успіху Центру— це постійний рух: 24 години, 7 днів на тиждень, це безліч нових облич жителів миколаївських багатоповерхівок, це безліч запитань від них та відповідей. Це постійний контакт у соцмережах та своєчасна допомога жителям міста у вирішенні питань енергомодернізації. Це зустрічі, семінари, курси, виставки, яких стає дедалі більше», — розповідає директор.

Центр енергоефективності м. Миколаєва — це неприбуткова установа, яка була створена у минулому році за ініціативою заступника Миколаївського міського голови Олександра Омельчука. Центр підпорядкований Департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради. Наше стратегічне завдання – енергомодернізація житлового фонду міста Миколаєва та усебічний розвиток бюджетного та житлового фонду за рахунок залучення інвестиційного капіталу.

Як розповів Юрій Гусаков, Центром енергоефективності було надано у 2018 році близько 1250 прямих консультацій мешканцям міста (ОСББ, ЖБК та фізичні особи), послугою «Супроводження проекту» скористалось 61 ОСББ.

«Загалом, за 2018 рік проведено  24 цільових семінари та зібрань фокус-груп для ОСББ та ЖБК, а 23 листопада 2018 у Центрі енергоефективності стартували спеціальні курси «Теплий дім» які будуть проводитись на постійній основі. Окрім того, за 2018 рік проведено 12 занять Навчальний семінар для дітей молодших класів «Світ енергоефективності» на базі виставкової зали», — розповів директор про результати роботи центру.

Під його керівництвом Центр енергоефективності реалізував три масштабні проекти:

  1. Форум «Перша хвиля» — форум для ОСББ та ЖБК, який був направлений на інформування щодо порядку та можливостей державної програми енергоефективності, міської програми «Теплий Миколаїв» та обласної програми компенсації «теплих» кредитів.
  2. Виставка енергоефективного обладнання «PRO ефективність 2.0» 2018 року – направлена на стимулювання ринку матеріалів, рішень та обладнання у напряму підвищення енергоефективності шляхом інформування представників житлового багатоквартирного фонду, приватного сектору та об’єктів соціальної сфери.
  3. Форум «Енергоефективність житлового фонду. Кращі практики регіонів» — захід було організовано з метою обміну досвідом у напрямку енергоефективності між містами південного регіону України, та надання інформації про результати міст, станом на серпень 2018 року:

Результати діяльності Центру енергоефективності стрімко зростають, про що свідчать показники Держенергоефективності.

«Миколаїв потрапив у трійку лідерів серед міст України, що ще раз наголошує на тому, що довіра миколаївців до теплих кредитів і програми «Теплий Миколаїв» зростає», — вважає Юрій Гусаков.

Результати за 2017-2018 роки

Таким чином, обсяг залучених на впровадження енергоефективних заходів в ОСББ м. Миколаєва інвестицій від державного бюджету складає:

2017 рік – 2790752,98 грн.

2018 рік – 11987109,95 грн.

Фізичні (приватні) особи отримували «теплі» кредити переважно на встановлення енергоефективних вікон та дверей.

ОСББ та ЖБК:

Одним з показників ефективної роботи Центру Юрій Гусаков вважає той факт, що миколаївські ОСББ отримали довгождану компенсацію за «теплими» кредитами з обласного бюджету.

Нагадаємо, 49 з 54 ОСББ м. Миколаєва, які взяли участь у програмі «Теплий Миколаїв», стали заручниками ситуації, що склалася з компенсацією «теплих» кредитів з обласного бюджету, а саме: область передбачила лише 300 тисяч гривень на заходи з енергомодернізації. А це і встановлення енергозберігаючих вікон та дверей у під’їздах будинків, і встановлення індивідуальних теплових пунктів, і заміна системи освітлення. Обласні кошти на погашення теплих кредитів були використані ще у серпні місяці.

Миколаївські ОСББ звернулися до Центру енергоефективності  та депутатів міської ради з проханням допомогти вирішити питання отримання обласної компенсації за «теплими» кредитами шляхом субвенції з міста. Депутати прийняли рішення передати обласному бюджету субвенцію в розмірі 2,2 млн грн, необхідну для виплати компенсацій за «теплими» кредитами.

«Буквально вчора кошти надійшли на рахунки ОСББ. Вважаю, це наш спільний результат. Це результат співпраці міської та обласної влади, Центру енергоефективності та активних людей, які прагнуть змінити місто на краще», — підкреслив Юрій Гусаков.